Nos, ez egy sok vitát kavaró téma. Ha már kicsit körülnéztél, biztosan láttad, hogy bőséges kínálat van hazai- és külföldi áruházakban egyaránt. Jobbnál jobb kuponokkal és akciókkal csábítanak. Mi az igazság?

Az általános, fórumokon sokat hangoztatott nyers tévhit: “Rendeld Gearbestről, mert ott csak 350 USD, itthon ezzel szemben 140.000 forint.” Nos, ez az érvelés több ponton is sántít. Vegyük ezeket sorra:

 • Kezdjük azzal, hogy a Xiaominak van hazai forgalmazói hálózata. Nálunk általában 129.000 forintért, ritkábban 119.000 forintért beszerezhető a roller, egyes akciókban már láttuk 114-ért is nagyobb webáruházakban
 • A hazai vásárláshoz hazai garancia is jár, magyar jogszabályok szerint 1 év
 • Leleményesebbek megrendelik valamelyik romániai webshopból, ahol 2 év
 • Ezzel szemben GearBestről (és egyéb oldalakról) csak körülbelül 90.000 forintnak megfelelő összeg a feltüntetett ár. Először is tisztázzuk, hogy ez csomagbiztosítás nélküli összeg. Minden intelligens ember vesz csomagbiztosítást, mert ha bármi baja történik (és ilyen gyakran van!), semmit nem látsz a pénzedből e nélkül. Így a 90 rögtön inkább 95. Néha erre szállítási díj is jön. De még mindig van körülbelül 30.000 forint különbözet Mit is kapsz (vagy mit nem) ezért:
  • Nulladik pont, hogy miért is alacsonyabb direkt kínából rendelned egy kisker webáruházból, mint itthon a hivatalos forgalmazótól megvenned? Nos, sajnos a válasz nem olyan egyszerű, hogy “azért, mert onnan minden olcsóbb.” Aki gyakran rendel nagy kínai áruházakból az tudja, hogy a márkatermékek ott sem olcsóbbak, sőt sokszor drágábbak. Mi tehát a trükk?
  • Pofonegyszerű: ÁFA- és vámcsalás, “szürkézés”. A vám- és áfamentes szállítás gyakorlatban egy átcsomagolásos trükk, melynek során a termék vám- és ÁFA-kezeléséért TE FELELSZ, de ezt ügyesen kikerülik. Mindenesetre jó, ha tudod: éppen adót csalsz. A hatályos magyar jogszabályok szerint ez 27% ÁFA. Ennyivel drágább a hazai kereskedőnél, mivel ő ezt kifizeti.
  • Természetesen emiatt garanciát SEM KAPSZ. A hazai kereskedők határozottan elzárkóznak minden szürkeimportos rollertől (Ebay, Gearbest, Aliexpress, stb.), így felejtsd el, hogy garanciális kérdésben segíteni fognak
  • Papíron van garanciád ugyan a kínai oldalon, de csak akkor, ha visszapostázod a terméket nekik. Ez gyakran irreális (akár 30-50.000ft-os) postaköltséggel járna, így erről időben mondj le
  • További hátrány, hogy sokszor 50-70 napig jönnek a csomagok, sokszor sérülten érkezve, akksihibával, stb. Erről fórumokban sokat olvashatsz.

Összegezve a fentieket:
Döntsd el, hogy garanciális, néhány nap alatt nálad levő tiszta terméket szeretnél, vagy ÁFA-csalt szürkeimportos rollert. Nyilván lesznek, akik a 30%-os árkülönbözet miatt ez utóbbira utaznak, de mi ezt nem bátorítanánk.

Kiegészítésképpen fontosnak tartom ideírni: különösen óvakodj a magát magyar webáruháznak beállító, de magyar garanciahálózattal nem rendelkező, más országban bejegyzett oldalaktól. Ezekkel jársz a legrosszabbul, hiszen a termék magyar áron, de kínai garanciális háttérrel érkezik hozzád!

2019 márciusi állás szerint egy M365 vagy egy ES2 reális, hazai garanciával rendelkező ára 120-130.000 forint. Ennél többet ne adj érte. 🙂